kepek-optimalizalasa blog fejlec kep lila zold hatter

Weboldaladon található képek optimalizálása három egyszerű módszerrel.
A leírtak hasznosak lehetnek egy régóta működő weboldal / webshop képeihez egyaránt, igaz itt akkor minden képet, amit szeretnénk megtartani újra fel kell tölteni, kicserélni. Új oldal esetében tudatosan csinálhatjuk már az elejétől fogva és nem kell majd felesleges köröket futni!

charts-kepek-optimlaizalasa-google

Ebből a Google által összeállított 2017-es statisztikából átvett (azóta a probability of bounce  -lehetséges lepattanás/oldal elhagyás- százalékok megnőttek) grafikonon jól látható az, ahogy a betöltési idő növekedésével kézenfogva nő az oldalt elhagyók száma is. Ezt a képek tömörítésével már drasztikusan lehet csökkenteni.

Weboldal képek optimalizálása 3 lépésben

Képek átméretezése

Csak akkora felbontású képet használj, ami tényleg szükséges! A mai telefonoknak szuper kamerái vannak, viszont a gyári beállítások szinte, ha nem mindig feleslegesen túl nagy felbontású képet mentenek le. Például, ha a te weboldalad a FullHD(1920*1080) felbontásra készült, akkor felesleges a 4K , 8K vagy egyéb hatalmas felbontású képeket használnod. Igaz ez a termékfotókra is a termék fotót nem kell felrakni weboldal szélességgel. Gondolj bele, ha te egy nagy forgalmú webshopon böngészel ott a kép kitölti az egész böngészőt? Valószínűleg nem.

Tömörítés

Megfelelő képtömörítés már online is lehetséges! Neked nem kell telepíteni semmilyen fotószerkesztő alkalmazást. A legtöbb oldalon a Drag & Drop módszerrel csak beledobot a képeket a kijelölt területre, majd tömörítve letöltöd. Az ilyen tömörítők a képek szín mélységét tömörítik / módosítják csak annyira, hogy a szabad szemmel nem látható változatot hoznak létre a képből, mely kevesebb árnyalatot jelenít meg. Mindezt úgy, hogy a nagyon hasonló árnyalatokat összevonja.

Képek optimalizálása formátum változtatással

Használd a jövőt! Legtöbbször a képek formátuma PNG, JPG/JPEG, ami jó, de lehetne jobb. Itt jön képbe a WebP A széleskörben terjedő, egyre több böngésző által támogatott WebP „Next-Gen” formátum az igazi. A WebP formátum weboldal gyorsításhoz megfelelő hiszen a mérete egy képnek akár 25% -kal is kisebb lehet, mint a PNG vagy a JPG/JPEG kiterjesztéseknek. Mindezt minőségi romlás nélkül. Sajnos Apple oldalról még lassan megy az átállás ugyanis a Safari számítógép/laptop böngészőre a teljes WebP támogatás ha minden igaz a  macOS 11 Big Sur-ral érkezik.

Lassú, aprólékos és kicsit unalmas, monoton munkának tűnik, de ha végig csinálod, akkor a Google szeretni fog. A jól optimalizált képeket gyorsan kiszolgálva oldalad helyezése javulhat!

Nincs kedved hozzá? Vagy csak időd?
Számold ki, mennyi képet raktok fel egy héten, egy hónapban, egy évben. Most nézd meg a versenytársakat. Egyszer ők is optimalizálni fognak. Vigyázz, meg ne előzzenek!

Keress minden héten legalább egy szabad órát, az idődből és használd 100% -ban arra, hogy a képek optimalizálásával foglalkozz.

Ha nem megy egyszerre az összes, akkor indulj apránként, érezz rá.

Amennyiben szeretnél egy gyors, weboldalt akkor ajánlom a weboldal készítés szolgáltatást!